banner

کتاب پارۀ تن (قسمت بیست و دوم)

تاریخ انتشار : ۱۴۰۳/۰۶/۲۸

ستاد قرارگاه عملیاتی مشترک ارتش و سپاه پاسداران   پس از آزادسازی شهر سنندج از لوث وجود احزاب کومله و دموکرات در مورخه 59/2/23 و پاکسازی شهر، شهید صیاد شیرازی که از حضور مؤثر برادران سپاهی و همکاری پیشمرگان کرد مسلمان و هماهنگی و همکاری آنان با نیروهای ارتشی بی‌اندازه مسرور بود، به این نتیجه رسید […]

ستاد قرارگاه عملیاتی مشترک ارتش و سپاه پاسداران

  پس از آزادسازی شهر سنندج از لوث وجود احزاب کومله و دموکرات در مورخه 59/2/23 و پاکسازی شهر، شهید صیاد شیرازی که از حضور مؤثر برادران سپاهی و همکاری پیشمرگان کرد مسلمان و هماهنگی و همکاری آنان با نیروهای ارتشی بی‌اندازه مسرور بود، به این نتیجه رسید که برای ادامه مبارزه با ضدانقلاب و آزادسازی سایر شهرهای کردستان، نیاز به تکمیل یک ستاد عملیاتی و یا قرارگاه عملیاتی مشترک بین ارتش و سپاه به مرکزیت سنندج را دارد. موضوع را با برادران سپاهی (برادر رحیم صفوی و برادر محمد بروجردی) مطرح کرد. آن عزیزان نیز به این پیشنهاد صحه گذاشتند. سپس در جلسه‌ای با حضور فرمانده لشکر و عوامل ستادی لشکر موضوع عملیات مشترک ارتش و سپاه را برای رهایی سایر شهرها مطرح کرده و فرمودند برای تشکیل چنین ستادی نیاز به یک ساختمان مناسب برای عوامل ستادی و پشتیبانی همه‌جانبه لشکر داریم. سرهنگ صدری فرمانده لشکر که از آزادسازی شهر سنندج و خارج شدن از آن وضعیت خفت بار در محاصره بودن پادگان بیش از هرکس دیگری خوشحال بود و به جناب سرگرد صیاد شیرازی لقب ابو صیاد را داده بود (یعنی به جای اینکه نام و درجه صیاد را صدا بزند همیشه می‌گفت ابوصیاد)، گفت ابوصیاد، از نظر واگذاری ساختمان مشکلی نداریم. به پاس خدمات ارزنده شما و دوستانتان این ساختمان نوساز لشکر را که برای ستاد فرماندهی لشکر ساخته شده و هنوز در آن مستقر نشدیم، به شما واگذار می‌کنم. اما از نظر پرسنل ستادی، می‌دانی که در مضیقه هستیم. شهید صیاد شیرازی ضمن تشکر گفتند لطفاً دستور بدهید آن را تجهیز نمایند.

ساختمان جدید در دو طبقه ساخته شده بود. اتاق‌های مناسبی برای فرماندهی، جانشینی، رئیس ستاد و ارکان لشکر داشت. در طبقه دوم یک سالن توجیه فرماندهی و در طبقه اول یک سالن توجیه برای ستاد پیش‌بینی شده بود. اتاق فرماندهی برای شهید صیاد و اتاق جانشینی برای برادران رحیم صفوی و محمد بروجردی و یک اتاق هم برای رئیس ستاد، بقیه اتاق‌ها به طور مشترک برای افسران ارکان و افسران رابط در نظر گرفته شد. سالن طبقه دوم برای سالن توجیه و سالن طبقه پایین برای نمازخانه در نظر گرفته شد.

به دستور فرمانده لشکر، تعدادی میز و صندلی از یگان‌های لشکر جمع‌آوری و برای نمازخانه و سالن توجیه هم موکت خریداری گردید. برای فعال کردن ستاد، لازم بود تعدادی از افسران داوطلب از قسمت‌های دیگر نیروی زمینی درخواست می‌شد. البته برادران سپاهی ما در این زمینه مشکل چندانی نداشتند و از وجود همان برادرانی که در عملیات شرکت کرده بودند، استفاده کردند. شهید صیاد و برادر رحیم صفوی 2 الی 3 روز بعد از آزادسازی سنندج، برای گزارش کار و درخواست افسران جدید به تهران سفر کردند و مسئولیت تکمیل ساختمان ستاد و دیگر هماهنگی‌ها را به اینجانب سپردند. حتی برادر رحیم صفوی طی یادداشتی هماهنگی بین برادران سپاهی شهرهای تهران، قم، ارومیه، اصفهان و… را به من سپرد.

شهید صیاد شیرازی در ملاقات با شهید فلاحی، فرمانده نیروی زمینی، لیست مورد نظر خود را تقدیم نمود و شهید فلاحی هم آن را تصویب و به یگان‌های مربوطه ابلاغ نمود، که این افسران در اسرع وقت خود را به سرگرد صیاد شیرازی در سنندج معرفی نمایند. متأسفانه این لیست را در دست نداریم و تا آنجایی که حافظه اینجانب یاری می‌کند، اسامی آنها به شرح زیر است:

1- سرهنگ دوم اصغر جمالی از مرکز توپخانه

2- سروان مخابرات حسن خیری دوست از مرکز آموزش مخابرات تهران

3- سروان اکبر غفراللهی از مرکز آموزش مخابرات تهران

4- سروان حسین افشارزاده از اصفهان

5- یک تیم عملیاتی الف از تیپ23 نیروی مخصوص به سرپرستی سروان حسین شهرام‌فر

ضمناً خواستار تأکید فرمانده نیرو به فرمانده لشکر جهت هماهنگی و همکاری هرچه بیشتر با خود شدند، که البته مورد اجابت قرار گرفت.

ستاد عملیاتی قرارگاه مشترک بیشتر ابتکاری و بر مبنای نیاز آن روز بوده است. توجه شهید صیاد شیرازی بیشتر تکیه بر قسمت عملیات بود و در ابتدای امر هیچ‌گونه گزارشی و درخواستی برای تشکیل ستاد به رده بالا نشد. در تشکیل این ستاد، سعی و تلاش شهید صیاد شیرازی بر این بود که از امکانات و مقدورات لشکر 28 بیشتر استفاده شود و شاید در این زمینه اگر اقدام به گزارش و کسب مجوز می‌کرد، در مرکز با آن مخالفت می‌شد.

1- فرمانده قرارگاه مشترک: سرگرد علی صیاد شیرازی، برادر رحیم صفوی + برادر محمد بروجردی

2- رئیس ستاد قرارگاه: سرهنگ2 ستاد علی اصغر جمالی

3- رکن یکم: سرگرد شاهمرادی.

4- رکن دوم: مسئولیت این رکن تماماً با لشکر28 بود و در جلسات، رئیس رکن2 لشکر و یا سرگرد علی نیاکان شرکت می‌کرد.

5- رکن سوم یا عملیات: افسر ثابت در این رکن سروان سید حسام هاشمی و سروان حسین شهرام‌فر و سروان حسین افشارزاده بودند. لازم به ذکر است که طرح‌ریزی‌ها در قسمت عملیات توسط فرماندهان عملیات ارتش و سپاه و رئیس ستاد انجام می‌پذیرفت.

6- رابط لجستیک یا رابط رکن4: سروان مخابرات اکبر غفراللهی

7- رابط مخابرات: سروان حسن خیری دوست به اتفاق دو ستوان داوطلب به نام‌های خدایی و دیگری که متأسفانه نامش را به خاطر ندارم.

8- افسر رابط توپخانه: از لشکر 28 بوده و سرگرد احمد ترکان اغلب در جلسات شرکت می‌کرد.

9- افسر رابط هوایی و هوانیروز: فعلاً به خاطر ندارم.

10- برادران سپاه پاسداران که در این ستاد انجام وظیفه می‌کردند، به نام‌های: برادران رحیم صفوی، محمد بروجردی، رسول یاحی، محمود امینی، تمیزی، فروغی، رستگار پناه، سید علی بنی لوحی، مسیح اله توانگر، علیرضا بهمنش، شمشیری، نصیری.

توجه: برادران سپاهی بنا بر توانایی‌هایی که داشتند، در ارکان مختلف، ولی بیشتر در عملیات کار می‌کردند.

تیم عملیاتی الف از تیپ23 نیروی مخصوص به سرپرستی سروان حسین شهرام‌فر.

افسران تیم: سرگرد مهرپویا، ستوان‌یکم اصغر نوری، احمد اسدی، علی انصاری، محسن فردیس، علی حشمتی، ستوان‌دوم احمد دادبین.

درجه‌داران تیم: استوار آریاپور*، استوار شادزی*، استوار حسن زرشکی*، استوار ملکی، استوار احمد حیدری، استوار کارگرخواه، استوار داود رضایی، استوار ابراهیم صالحیان و گروهبان محمدیان*.

نکته مهم: افسران و درجه‌داران این تیم که با علامت ستاره نشان داده شده‌اند، همگی در دفاع مقدس به شهادت رسیدند.

یک تیم عملیاتی داوطلب از سپاه پاسداران به سرپرستی برادر سید علی اکبر مصطفوی بین 10 الی 12 نفر در اختیار این قرارگاه نیز قرار داشتند.

پیوندهای مفید

Islamic republic of iran armyIslamic republic of iran armyIslamic republic of iran air forceIslamic republic of iran air defence
sign