banner

درباره هیئت معارف جنگ شهید سپهبد علی صیاد شیرازی

در پائیز سال ۱۳۷۳ به منظور آشنایی دانشجویان دانشگاه افسری امام علی علیه السلام با جلوه‌های حماسی و مضامین ارزشی دفاع مقدّس، با دعوت از امیر ارتش اسلام شهید سپهبد علی صیاد شیرازی اولین دوره آموزش‌ تحت عنوان «معارف جنگ» آغاز شد. پس از یک دوره آموزش معارف جنگ، شهید سپهبد علی صیاد شیرازی به این نتیجه رسید که در تکمیل این کار لازم است تشکیلاتی را سازماندهی کند تا با یک تلاش دسته جمعی و با به کارگیری فرماندهان رده‌های مختلف در صحنه‌های نبرد، مدارک لازم را تهیه و آموزش معارف جنگ را به صورتی جامع‌تر انجام هد، لذا بعد از اخذ مصوبه از محضر فرماندهی معظم کل قوا با این مضمون که: «تیمسار صیاد شیرازی؛ تبیین معارف جنگ بوسیله شما برای رزمندگان ارتش جمهوری اسلامی ایران کاری است مفید و به سود ارتش»، شهید صیاد این تشکیلات را سازماندهی و به نام «هیئت معارف جنگ» معرفی نمودند.

معارف جنگ مجموعه‌ای از یافته‌ها، ذخایر و دستاوردهای جبهه‌های نبرد حق علیه باطل است که خداوند متعال به پاس فداکاری‌ها، ایثارگری‌ها و برکت خون شهدای والامقام، نصیب رزمندگان اسلام نموده و از سینه‌های جوشان آنها به سینه‌های پاک و تشنه‌ی نسل جوان انقلاب اسلامی منتقل می‌گردد.

سازمان افتخاری و داوطلبانه «هیئت معارف جنگ» که با حمایت‌های مادّی و معنوی مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا، این رسالت مهم (آموزش معارف جنگ) را با روحیه‌ی متعالی بسیجی بر عهده گرفته، مفتخر است که با الهام از کلام نورانی خدای متعال مبنی بر «وَالّذینَ جاهـَدوا فِینا لَنَهدِینّهُم سُبُلَنا و اِنّ‌اللهَ لَمَعَ المُحْسِنیِن»، با صداقت و تلاش دسته جمعی در این وادی مقدّس گام نهاده و این رسالت افتخار آمیز را که با گرایش «پژوهشی - آموزشی» شکل گرفته است، ادامه دهد و در این راه امید به لطف و یاری خداوند متعال دارد.

پس از پایان آموزش‌های نظری معارف جنگ در دانشگاه افسری امام علی علیه السلام در سال تحصیلی ۷۵-۱۳۷۴، اولین اردوگاه آموزشی - پژوهشی دانشجویان در خرداد ماه سال ۱۳۷۵ در منطقه‌ی کردستان تشکیل و دانشجویان از نزدیک با منطقه‌ی عملیات آشنا شدند و توسط اساتیدی که خود از فرماندهان عمل کننده بودند، نبردهای کردستان را در منطقه باز آموزی نمودند و از این سال به بعد این اردوگاه‌ها در مناطق کردستان و آذربایجان غربی و مناطق عملیاتی جنوب همچنان تشکیل گردیده است.

شیوه‌ی کار هیئت معارف جنگ در گرد‌آوری تجارب جبهه‌های نبرد به این ترتیب بوده است که بر اساس زمان و مکان هر عملیات، جمعی از رزمندگان اسلام که در آن عملیات نقش مهمی را بر عهده داشته‌اند، به منطقه عملیات عزیمت نموده و با یاد آوری‌ خاطرات خود در صحنه‌ی نبرد و برداشتهای تحریری، صوتی و تصویری، مجموعه‌ای از حقایق و واقعیّت‌های تلخ و شیرین را گردآوری نموده و در نهایت بعد از تطبیق آنها با مدارک و اسناد جبهه‌های نبرد در مسیر تدوین قرار می‌دهند. بنابراین امیر ارتش اسلام «شهید سپهبد علی صیاد شیرازی» در پائیز سال ۱۳۷۳ آموزش معارف جنگ را در دانشگاه افسری امام علی علیه السلام آغاز کرد و سپس در پائیز سال ۱۳۷۴ «هیئت معارف جنگ» ‌را بنیان‌گذاری نمود و علاوه بر آموزش معارف جنگ به دانشجویان، عملیات های کردستان، طریق القدس، فتح المبین و بیت المقدس را برداشت و ضبط میدانی نمودند.

سرانجام امیر ارتش اسلام در بیست‌ویکم فرودین ماه ۱۳۷۸ به دست منافقین کور دل شهید و جان به جان آفرین تقدیم کرد و «هیئت معارف جنگ» را به عنوان یک «باقیات الصّالحات» از خود بر جای گذاشت.

ادامه فعالیت «هیئت معارف جنگ» پس از شهادت «شهید سپهبد علی صیاد شیرازی»

پیکر پاک و ملکوتی امیر ارتش اسلام، در روز بیست ‌وسوم فرودین ماه ۱۳۷۸ تشییع و در بهشت زهرا به خاک سپرده شد و اولین کلاس «معارف جنگ»‌، برای اولین بار بدون حضور جسمی «شهید سپهبد علی صیاد شیرازی» و با حضور روح بلند او در روز سه‌شنبه بیست‌وهفتم فروردین ماه ۱۳۷۸ در دانشگاه افسری امام علی علیه السلام در میان حزن و اندوه دوستداران و رهروان راه منتهی به خدایش تشکیل گردید.

معرفی سرپرست جدید «هیئت معارف جنگ» و ادامه کار هیئت

«هیئت معارف جنگ» با نظارت روح پر فتوح بنیان ‌گذار آن «شهید سپهبد علی صیاد شیرازی»‌ به کار خود ادامه داد و مقام معظم فرماندهی کل قوا، امیر سرتیپ ستاد ناصر آراسته را به سرپرستی این هیئت منصوب فرمودند. از این پس نیز کلاس‌های آموزش معارف جنگ همچنان ادامه یافت و اردوگاه‌های آموزشی - پژوهشی دانشجویان به همان ترتیب گذشته در مناطق شمالغرب و جنوب کشور تشکیل شد و دانشجویان پس از اتمام آموزش‌های نظری «معارف جنگ» برای آشنایی با مناطق عملیاتی و آموزش‌های عملی به مناطق مزبور اعزام شدند. در راستای برداشت‌های میدانی گذشته، به ترتیب دو عملیات «والفجر۴» و «محرم» نیز در اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۰ و اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۱ باز آفرینی شد.

در عین حال آموزش های معارف جنگ علاوه بر دانشگاه افسری امام علی (ع) به سایر دانشگاه های اجا از جمله دانشگاه علوم و فنون شهید ستاری نهاجا، دانشگاه خاتم الانبیاء، پدافند هوایی، دانشگاه امام خمینی نداجا، دانشگاه فارابی ساحفاجا، دانشگاه علوم پزشکی و کلیه مراکز فرهنگی و آموزشی اجا برای کارکنان پایور و وظیفه تسری یافت. در حال حاضر نیز هرساله اردوگاه آموزش میدانی معارف جنگ متشکل از دانشجویان پنج دانشگاه افسری ارتش (شامل دانشگاه افسری امام علی (ع)، دانشگاه علوم و فنون شهید ستاری نهاجا، دانشگاه خاتم الانبیاء، پدافند هوایی، دانشگاه امام خمینی نداجا و دانشگاه فارابی ساحفاجا) در مناطق عملیاتی جنوب تشکیل می شود و دانشجویان دانشگاه های مذکور در این اردوگاه رزمی- آموزشی، ضمن آشنایی با عملیات های دوران دفاع مقدس، از نزدیک با رزم پیاده، توپخانه، زرهی، هوایی و دریایی آشنا می شوند.

از طرفی این هیئت با انجام فعالیت های فرهنگی و ضبط خاطرات رزمندگان پیشکسوت و تحقیق و پژوهش در خصوص گفتمان ارتشی دفاع مقدس و تدوین و نشر نتایج برداشت های میدانی در قالب کتب مختلف دفاع مقدس فعال بوده و تاکنون بیش از 200 عنوان کتاب در رابطه با دفاع مقدس چاپ و به جامعه نیروهای مسلح پرافتخار و ملت عزیز و شهیدپرور ایران اسلامی ارائه داده است.

هیئت معارف جنگ «شهید سپهبد علی صیاد شیرازی»، افتخار دارد که همواره مورد تأیید و تشویق رهبر فرزانه‌ی انقلاب اسلامی و مقام معظم فرماندهی کل قوا بوده و پیوسته شاکر این نعمت خداوند تبارک و تعالی می‌باشد.

پیوندهای مفید

Islamic republic of iran armyIslamic republic of iran armyIslamic republic of iran air forceIslamic republic of iran air defence
sign