پارۀ تن (قسمت هفتم)
تاریخ انتشار : ۱۴۰۳/۰۵/۱۴
سازمان چریکهای فدایی خلق ایران پس از حزب توده، دومین گروهک فعالی که دارای سابقه طولانیتر و فعالیتهای چشمگیرتری نسبت به بقیه گروهکها در ایام قبل و پس از پیروزی انقلاب اسلامی میباشد، گروهک چریکهای فدایی خلق ایران میباشد. یکی از نقاط برجستهای که در رابطه با این گروهک قابل ذکر است، دشمنی آشکار […]
سازمان چریکهای فدایی خلق ایران
پس از حزب توده، دومین گروهک فعالی که دارای سابقه طولانیتر و فعالیتهای چشمگیرتری نسبت به بقیه گروهکها در ایام قبل و پس از پیروزی انقلاب اسلامی میباشد، گروهک چریکهای فدایی خلق ایران میباشد.
یکی از نقاط برجستهای که در رابطه با این گروهک قابل ذکر است، دشمنی آشکار آن با نظام ج.ا.ا بوده و در بین گروهکهای غیر کردی، اولین گروهکی بود که دست به جنگ مسلحانه با نظام زد. نکته دوم انشعابات پی در پی در این گروهک از بدو تأسیس آن تاکنون بوده است که همین اختلافات داخلی و انشعابات روند اضمحلال این گروهک را شتاب بخشیده است.
نحوه شکل گیری
تعدادی از عناصر سازمان جوانان حزب توده که بین سالهای 38 تا 42 در دانشگاه علیه رژیم شاه فعالیت میکردند، پس از تبادل نظر پیرامون عملکرد حزب توده، خط مشی این حزب را مشی خیانتبار دانسته و تحت تأثیر پیروزی انقلاب کوبا و جنگ مردم ویتنام علیه امریکا تصمیم به مبارزه مسلحانه جهت سرنگونی رژیم میگیرند. از رهبران این گروه بیژن جزنی، شکرالله پاکنژاد و حسن ضیاشریفی بودند.
این افراد در سال 1345 به رهبری جزنی تحت عنوان گروه پیشتاز با اعتقاد به مبارزه مسلحانه از روستاها و کشاندن آن به شهرها رسماً اعلام موجودیت مینمایند. در اوایل سال 1348 گروه دیگری به نام گروه پیشاهنگ به رهبری مسعود احمدزاده به آنها میپیوندد و به عنوان اولین اقدام مشترک به پاسگاه سیاهکل نزدیک لاهیجان حمله و آنجا را خلع سلاح مینمایند که متعاقب این اقدام اکثر افراد گروه توسط رژیم کشته یا دستگیر شدند.
باقی ماندگان گروه پیشاهنگ و پیشتاز در سال 1350 سازمان چریکهای فدایی خلق ایران را تشکیل دادند. عمده فعالیت این گروه تا سال 1355 سرقت و ترور بوده که طی این فعالیتها مجدداً عدهای از سران آنها دستگیر یا اعدام شدند.
به دنبال حوادث سالهای 56 و 57 و آزاد شدن زندانیان سیاسی از زندان، فرخ نگهدار یکی از سران سازمان مزبور نیز از زندان آزاد شد و رهبری سازمان را به عهده گرفت.
چگونگی وقوع انشعابات مختلف در سازمان چریکهای فدایی خلق
چریکهای فدایی خلق طرفدار حزب توده (سازمان انقلابی حزب توده)
در اوایل سال 56 تعداد 12 نفر از کادرهای درجه2 سازمان در اعتراض به خط مشی مسلحانه، خواهان مبارزه پارلمانتاریستی به سبک حزب توده میگردند. این عده با اعتقاد به کار آرام سیاسی در جهت مبارزه با رژیم، از سازمان جدا شده و به رهبری فردی به نام تورج بیگوند چریکهای فدایی خلق طرفدار حزب توده را تأسیس مینمایند؛ لیکن با کشته شدن بیگوند در سال 56 این گروه رسماً به حزب توده پیوست.
چریکهای فدایی خلق (دهقان)
پس از ضربات سالهای 50 تا 55 و فرار زنی به نام اشرف دهقان (دهقانی) و محمد حرمتیپور به خارج از کشور، نقطه نظرات جدید بیژن جزنی که در زندان بود، مطرح شد. به این معنا که جزنی معتقد به مبارزه مسلحانه بود که این نظریه مورد توافق اشرف دهقان (دهقانی) و حرمتیپور که در خارج به سر میبردند، قرار نگرفت و نهایتاً پس از پیروزی انقلاب اسلامی و بازگشت این دو نفر در سال 58 گروهی به نام چریکهای فدایی خلق (موسوم به اشرف دهقان) اعلام موجودیت کرد.